Werkgebouw Het Veem biedt werkruimte aan ondernemers die het ideële en het zakelijke willen combineren. In het voormalig pakhuis bevinden zich 76 bedrijfsruimtes die worden bevolkt door kunstenaars en kleinschalige bedrijven. De werkruimtes zijn verdeeld over vijf verdiepingen en divers van afmeting.
Werkgebouw Het Veem is een vereniging. Van oudsher is de onderlinge betrokkenheid tussen de gebruikers groot. De oorspronkelijke collectiviteit en de verscheidenheid aan bedrijvigheden leiden nog steeds tot wederzijdse dienstverlening én het uitwisselen van kennis en kunde.
De vijf verdiepingen worden ingevuld door kleinschalige bedrijven, creatieve ondernemers en kunstenaars uit diverse disciplines.
Naast de werkruimtes zijn op de derde verdieping een theater en een café-restaurant gevestigd. Op de beletage bevindt zich een grote expositieruimte die tevens wordt verhuurd aan externe partijen.
Werkgebouw Het Veem staat aan het IJ, zo’n anderhalve kilometer ten westen van het Centraal Station. Het voormalig pakhuis is gebouwd aan de Oude Houthaven die in 1876, tegelijk met het Noordzeekanaal, werd gegraven. De haven is onderdeel van een viertal havens die werden gebruikt voor de op- en overslag van hout. Nadat het houttransport zich meer en meer verlegde naar de weg, werden de Houthavens als wachtplaats voor de binnenvaart gebruikt.
Het oorspronkelijke bedrijvige havengebied rond Het Veem heeft vandaag de dag een woonbestemming. In de Oude Houthaven zijn de binnenvaartschepen vervangen door (varende) woonschepen, in de twee voormalige graansilo’s op de aangrenzende Silodam zijn luxe appartementen gebouwd. In de naastliggende Nieuwe Houthaven is een moderne woonwijk verrezen met als blikvanger het Pontsteigergebouw. Werkgebouw Het Veem en het naastliggende Y-Techgebouw zijn de enige twee pakhuizen in het voormalig havengebied die nog steeds een werkbestemming hebben.